Adevărul-dur, dar important-este că nu te poți vindeca, până nu-ți recunoști suferința, frica și rușinea. Nu te poți vindeca, până când nu-ți mai ascunzi sentimentele negative și nu te mai prefaci că ești fericit, atunci când nu ești. Ca să fii fericit, este bine să fii autentic. Alege să-ți dai masca jos și să fii real. Ieși din ascunzătoare.

19

Suferința este un semnal de alarmă. Prin urmare, să-ți simți și să-ți recunoști suferința reprezintă primul pas al procesului de vindecare. Orice te împiedică să-ți simți durerea și să-i descoperi sursa este un act de negare. Este o încercare de a ignora chemarea inimii și a sufletului către trezire și vindecare.

Renunță la masca ta. Deschide-ți inima. Cunoaște-ți sentimentele și împărtășește-le cu ceilalți.

Obiectiv: Simte-ți suferința și privește-o ca pe un semnal de alarmă.

Toate dependențele/obsesiile sunt o formă de negare. Îți anesteziază durerea sau te ajută să scapi de ea. Atât vreme cât ești dependent, nu simți profunzimea suferinței și nu ești motivat să o vindeci.

Scoaterea măștii

Masca sau persona ta care te ajută să fii acceptat în societate, te ajută să pari normal și bine adaptat, chiar dacă nu ești. Îți ascunde suferința și le arată oamenilor o versiune ”editată” a ființei tale. Aceștia nu-ți văd frica, rușinea, tristețea, judecata de sine. Nu văd cât de mult te doare inima sau cât de agitată este mintea. Cu alte cuvinte, masca îți ascunde aspectele umbrei. Este ca machiajul sau fixativul de păr. Îți ascunde coșurile și îți aranjează părul, chiar și în acele zile când nimic nu pare să meargă cum trebuie. Masca face ca totul să arate mai bine decât este, astfel încât umbra să poată să stea ascunsă.

Industria cosmetică profită enorm din strădania noastră de a nega umbra. Oamenii își fac operații estetice (lifting facial, liposucții, implanturi mamare), deoarece nu se simt bine cu încrețiturile și ridurile unui trup îmbătrânit. Ei vor un trup perfect și o viață perfectă. Bineînțeles că efortul de a găsi perfecțiunea în trup sau în lume este sortit eșecului. Trupul îmbătrânește și moare. Lumea este un loc instabil. Aici nu există siguranță.

Adevărata fericire nu poate fi găsită în exterior. Poate fi găsită doar în interior. Poate fi găsită doar prin crearea unei relații pline de iubire cu tine însuți. Și poți crea o astfel de relație, doar dacă te accepți, cu negi cu tot.

Asta înseamnă că este bine să te împaci cu umbra. Învață să vezi și să iubești toate aspectele din tine-fizice, emoționale și mentale- care sunt ideale sau nu pot fi ușor acceptate, de tine sau de ceilalți. Fii dispus să privești nu numai locurile unde trupul se lasă și capătă forme inestetice, ci și acolo unde inima suferă sau simte tristețe.

Învață să-ți îmbrățișezi toate experiențele-atât aspectele superioare, pozitive, de lumină, cât și aspectele inferioare, negative, ale umbrei.

Mască și umbră

Este posibil ca oamenii să-și agreeze masca, dar să nu vadă, să accepte sau să cunoască ceea ce se află în spatele ei. Nici tu s-ar putea să nu cunoști acea parte esențială, mai profundă din tine. Se poate să fii deconectat de corpul tău emoțional și de durerile suferite de inimă.

Umbra ta este închisă în spatele măștii. Deoarece se desfășoară la nivel subconștient, puțini oameni o cunosc. De obicei, umbra se vede în momentul în care un factor declanșator face ca durerea noastră să erupă. Este ceva neașteptat și surprinzător. Devii martorul unor răni nevindecate, de existența cărora nici nu știai.

În mod inevitabil, relațiile noastre ne pun la încercare, făcând vizibilă durerea din spatele măștii. Ca majoritatea dintre noi, probabil încerci să eviți această erupție a umbrei, întrucât nu vrei să ai de-a face cu propria durere sau cu durerea altor oameni.

Societatea te recompensează atunci când porți o mască reușită și îți trăiești viața în spatele ei. Totul se rezumă la ”a face față”. Trebuie să arăți bine, chiar dacă nu te simți bine. Trebuie să negi umbra și să nu te uiți la suferința ta și la tiparele de trădare de sine. Scoaterea măștii este, așadar, un act revoluționar. Este primul pas din procesul de vindecare a suferinței și de unire cu umbra.

Atunci când porți o mască, ceilalți nu pot vedea cine ești cu adevărat. Le arăți un sine fals. Atunci când te ascunzi într-o carapace, oamenii nu se pot apropia de tine. Te ascunzi de ei, pentru că ți-e frică de critică și de respingere. Crearea măștii și a carapacei începe de la o vârstă foarte fragedă.

Acest prim pas din procesul de vindecare se referă la ieșirea din orice mecanism al negării pe care l-ai adoptat de-a lungul timpului. Îți cere să dai masca jos sau să ieși din carapace. Îți cere să te faci văzut, în fața ta și a celorlalți, exact așa cum ești.

 

Sursa: Paul Ferrini- ”Vindecă-ți viața”