Visul transformării miraculoase a celuilalt sau a realității este o iluzie: e mai lesne să-ți schimbi poziția față de un munte decât să muți muntele din loc. Dacă aștepți ca altul să hotărască în locul tău, îți vei micșora și mai mult stima față de tine însuți.

flori-fractale-5

Declanșează o dinamică personală care va provoca un salt și te va conduce pe drumul încrederii în sine. Nu fi propriul tău adversar (cel mai rău), transformă-te într-un partener. Analizează modul în care te percepi, având o concepție mai puțin rigidă despre tine și viață. Ai dreptul la imperfecțiune, la eroare. Sau tu poate gândești exact invers. Crezi că orice eșec te trimite spre o imagine de sine inacceptabilă și că eșecul este reflecția propriei tale nulități. Din clipa când își percepe slăbiciunile, învinsul cu anticipație se prăbușește, convins că a pierdut totul. Dimpotrivă, cei care au încredere în ei înșiși știu că însușirile lor supraviețuiesc eșecurilor.

Perdantul are întotdeauna sentimentul unei catastrofe posibile, al unei înfrângeri, al ruinei lui totale. Cade de-a dreptul în catastrofism și raționează în termeni totul sau nimic, bineînțeles în registrul cel mai alarmist posibil: ”Am pierdut prea mult timp cu redactarea acestui proiect și mi-am dezvoltat prost ideile, o să mă dea afară în șuturi”, ”Nu mi-a reușit rețeta cu brânză, toată masa e ratată”.

Perdantul își interzice să greșească. Și totuși cine se poate lăuda că nu a comis vreodată o eroare? Chiar dacă reprezintă sursa unei neplăceri, deseori o eroare ne clarifică și ne învață multe despre noi înșine. Ea scoate în evidență ceea ce este bine să perfecționăm în noi și adesea ne face să progresăm. Este profitabil să tragi învățăminte din greșeli, iată o experiență pe care nu o vom uita niciodată.

Reordonează-ți prioritățile: fii conștient că nicio ființă nu poate reuși totul în același timp (și, de altfel, nu poate nici rata totul!). Vei evolua doar atunci când vei accepta posibilitatea eșecului.

Evident, asta nu înseamnă că eșecurile trebuie căutate cu lumânarea, este chiar mai bine să încerci să le ocolești! Dar dacă ele survin, încetează să te mai condamni, alungă ideea nimicniciei proprii; fii conștient că nimeni nu poate realiza totul deodată.  Socotește erorile vechi ceea ce sunt ele cu adevărat-eori trecute. Mâine este o altă zi. Eliberează-te de trecut, interesează-te de prezent. Nu mai tot medita la neîmplinirile tale. Uită dureroasele ”dacă aș fi putut”, ”dacă aș fi știut”. Acordă-ți permisiunea de a relua, de a reîncepe, acceptă imperfecțiunea. Și dacă sarcina este dificilă, complicată, nu-ți pierde curajul, perseverează și progresează pe etape. Fiecare minisucces te va conduce spre succesul final.

Fă echipă cu părțile tale vulnerabile. Indivizii care au încredere în ei înșiși sunt capabili să-și accepte și, mai ales, să-și identifice zonele vulnerabile și chiar să profite de ele. Dacă nu-ți poți exprima emoțiile, spune-ți că ești regina/regele autocontrolului; iar dacă roșești, să știi că sunt mulți cei care găsesc asta spontan și încântător.

RECUNOAȘTE-ȚI CALITĂȚILE. Identifică laturile pozitive ale personalității tale. Concentrându-te asupra calităților, îți vei ameliora imaginea. Dacă încetezi să-ți alimentezi tendințele negative, lipsa de autostimă va scădea, iar încrederea în tine va crește. Definește-te altfel decât prin părțile negative. Caută aurul din tine, nu zațul. Fii mândru să-ți spui că ești proprietarul anumitor resurse și acceptă să te simți bine în propria piele. Cu siguranță ai reușit să faci câteva lucruri în viață. Află momentele, experiențele în care ai fost mândru de tine.

Extrage-ți forța, încrederea din situațiile bine conduse, din evenimentele reușite, te vei simți mai puternic. Oricât de mărunte ar fi, pune-ți în valoare succesele, fie că este vorba despre o omletă gustoasă, fie de arta de a aranja un dulap. Reevaluează-ți trecutul, păstrează din el ce e pozitiv, fără vreo falsă rușine. Căutând, vei găsi. Inventariază lucrurile pe care știi să le faci, resursele pe care le deții.