Pentru indivizii cărora le lipsește încrederea în sine, închiși în ei și care se simt prost în pielea lor, alcoolul poate juca un rol dezinhibitor. Într-un stadiu precoce, alcoolul creează iluzia decomplexării și eliberării de problemele relaționale. Omul se poate simți atunci mai sigur și mai lucid înăuntrul său și poate apărea spiritual, vioi, energic, entuziast, inteligent, comunicativ, deschis. Acest tip de alcoolism, cu scop anxiolitic, îți dă curajul să înfrunți lumea exterioară sau îți îngăduie să-ți repari eșecurile.

images (35)

Subiectul bea de multe ori de unul singur, acasă la el, înainte de a se confrunta cu o situație dificilă, după ce a suferit o frustrare sau seara și la sfârșit de săptămână, pentru a-și compensa singurătatea. Uneori bea în public, pentru a stimula față de ceilalți.

În toate cazurile, situația se degradează cu timpul. Este, într-adevăr, foarte dificil să-ți controlezi consumul de alcool. Dependența se instalează odată cu nevoia imperioasă de a bea cantități din ce în ce mai importante pentru a obține aceleași rezultate. Diminuarea controlului face să crească agresivitatea, intoleranța, amenințările. Ea poate declanșa acte violente și impulsive sau mai rău, se poate ajunge la pierderea conștienței și la comă. Se vede totodată profilându-se și o diferență din ce în ce mai accentuată față de alte surse de plăcere sau de interes.

Doarece foarte des alcoolicii își neagă sau își banalizează simptomele, nu este ușor să-i ajuți să se vindece.

”Beau foarte puțin”, măturisește o doamnă de 55 ani, spitalizată după o comă etilică și o cădere pe scară, care au necesitat două zile de tratament în secția de reanimare. Treptat, spune că de zece ani bea „foarte ocazional”. Acum zece ani, soțul ei plecase cu o femeie mai tânără și pacienta s-a simțit golită, anulată, ca și cum și-ar fi pierdut toate reperele. A început să mănânce în neștire și s-a îngrășat cincisprezece kilograme, pe care le-a dat jos după un regim sever.

După puțin timp, a început să bea ”ca să mă umplu când eram singură”. Spune ea: ”asta îmi crește moralul și îmi dă încredere; nu mai sunt o nulitate când beau”, ”E rău să bei: mi-e rușine de copiii mei, așa că beau pe ascuns”. Dar nu spune că și-a lovit fata care voia să o împiedice să conducă în stare de ebrietate, că sparge totul prin casă când a băut prea mult și că și-a rupt pumnul după ce a înghițit un amestec de alcool și tranchilizante.

În orice caz, dacă vezi încolțind vreunul dintre aceste simptome, consultă un medic!

Dacă dorești să avansezi, să progresezi, să-ți regăsești siguranța lăuntrică, să te angajezi cu mai multă încredere în viață, e nevoie să te debarasezi de o anumită stare de spirit și de comportamentele neadecvate. E sănătos să adopți câteva principii simple, care vin în acord cu tine!

Sursa: Marie Haddou