POVESTEA REUȘITEI

Mintea ta e o ”fabrică de gânduri”. Este o fabrică foarte productivă, care generează numeroase gânduri în cursul unei zile.

strangeredemana

Producția din fabrica ta de gânduri este supravegheată de doi maiștri: pe unul îl voi numi domnul Triumf, iar pe celălalt, domnul Înfrângere.

Domnul Triumf se ocupă cu generarea gândurilor pozitive. El e specializat în producerea de motive pentru care poți, ai calificarea necesară și reușești să faci un anumit lucru.

Celălalt maistru, domul Înfrângere, produce gânduri negative, critice. El este expert în dezvoltarea motivelor pentru care nu poți, ești prea slab sau nepotrivit ca să faci un anumit lucru. Specialitatea lui este raționamentul care te va împinge spre eșec.

Atât domnul Triumf, cât și domnul Înfrângere sunt extrem de supuși. Ei sunt foarte vigilenți și răspund imediat chemării tale. Tot ceea ce trebuie să faci pentru a-i atrage atenția unuia dintre ei, este să schițezi un gest și un apel mental, cât de mici. Dacă semnalul este pozitiv, domnul Triumf va face un pas înainte și se va apuca de treabă. La fe, un semnal negativ îl va aduce în prin plan pe domnul Înfrângere.

Ca să înțelegi cum lucrează acești doi maiștri pentru tine, încearcă acest exercițiu. Spune: ”Azi e o zi mohorâtă”. Această afirmație îl va activa pe domnul Înfrângere, care va genera niște fapte prin care să-ți demonstreze că ai dreptate. El te va convinge fie că e prea cald, fie prea frig, că afacerile vor merge prost în ziua respectivă, că vânzările vor scădea, că ceilalți oameni vor fi tensionați și nervoși, că te poți îmbolnăvi, că soția ta va avea o dispoziție proastă. Domnul Înfrângere este extrem de eficient. În doar câteva clipe, el te va convinge: într-adevăr, e o zi mohorâtă. Și, chiar înainte să-ți dai seama, ziua va deveni al naibii de mohorâtă.

Acum spune: ”Azi e o zi bună”. Domnul Triumf a preluat conducerea. El îți va transmite: ”Într-adevăr, ce zi minunată! Vremea e grozavă. Viața e frumoasă. Azi poți să te ocupi de unele dintre treburile tale.” Și iată că ziua respectivă devine frumoasă.

Într-o manieră asemănătoare, domnul Înfrângere îți poate arăta din ce motiv nu poți să închei un contract de vânzare sau o tranzacție oarecare, iar domnul Triumf îți poate arăta că vânzarea sau tranzacția poate avea loc. Domnul Înfrângere te va convinge că vei da greș, în vreme ce domnul Triumf îți va demonstra că vei reuși. Domnul Înfrângere va pregăti o acuzație genială împotriva unei persoane cu care colaborezi, în vreme ce domnul Triumf îți va aduce la cunoștință mai multe motive pentru care trebuie să apreciezi acea persoană.

Acum, cu cât îi dai mai mult de lucru unuia dintre acești doi domni, cu atât el va deveni mai puternic. Dacă domnul Înfrângere primește mai multe sarcini, el își va angaja câțiva subordonați și va pune stăpânire pe un spațiu tot mai mare al minții tale. În cele din urmă, va prelua întreaga divizie de producere a gândurilor și practic, fiecare gând de-al tău va fi de natură negativă.

Singurul lucru înțelept pe care îl poți face e să-l concediezi pe domnul Înfrângere. Nu ai nevoie de el. Nu vrei să-l ai în preajma ta și să-l auzi spunându-ți mereu că nu poți să faci cutare lucru, că nu ești în stare de nimic, că vei eșua și așa mai departe. Domnul Înfrângere nu te va ajuta să ajungi acolo unde-ți dorești să ajungi, așa că dă-i papucii.

Mai bine apelează la domnul Triumf în fiecare clipă. Când te gândești la un lucru, roagă-l pe domnul Triumf să se apuce de lucru pentru tine. El îți va arăta cum poți reuși.

Ai încredere în tine și vei vedea că lucrurile bune vor începe într-adevăr să se întâmple!

sursa- Dr. David J. Schwartz

 

Reclame